Wat is een redelijke huurprijs?

Stel je wilt een kamer (ver)huren. Wat is dan een redelijke huurprijs?

Is mijn huurprijs wel correct? Met deze vraag worstelen velen die woonruimte willen huren of verhuren. De vraag naar kamers is in Nederland namelijk veel groter dan het aanbod en dan vooral in studentensteden en de nabij gelegen gemeenten.

Ieder jaar melden zich vele studenten op de woonmarkt die allemaal op zoek zijn naar woonruimte in die betreffende plaats. Geen wonder dat de huurprijzen soms de pan uitvliegen.

Maar wat is nu een redelijke huurprijs voor een kamer? Op deze vraag is helaas geen eenduidig antwoord te geven, maar er zijn wel tools om een goede huurprijs te berekenen? De eerste vraag die je kunt stellen is; Is het een kamer die verhuurd wordt in eigen woning, de zogenoemde ‘Hospitakamer’, of betreft het de verhuur van onzelfstandige woonruimte, bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis?

Hospitakamers

In het geval van Hospitakamers zijn er weinig regels over de maximale huurprijs en is het een kwestie van vraag en aanbod. Natuurlijk tellen de voorzieningen die er aanwezig zijn en de oppervlakte van de aangeboden woonruimte, maar er worden geen grenzen gesteld door de overheid. Over de inkomsten uit de kamerverhuur, betaalt de particuliere verhuurder, tot een bepaald bedrag, zelfs geen inkomstenbelasting. De grens hiervoor wordt ieder jaar bepaald door de overheid, voor 2013 is die grens op €4536,- op jaarbasis vastgesteld (link).  Dit komt dus neer op een kale huurprijs van €378,- per maand. De meerinkomsten van de huur moet de verhuurder dus wel bij zijn inkomen opgeven.

Deze vrijstelling van inkomstenbelasting geldt overigens niet in de volgende gevallen:

–          Commerciële kamerverhuur. –          Seizoensgebonden verhuur (vakantie periode). –          Verhuur van een hele woning.

Verhuur onzelfstandige woningen

In het geval van verhuur van onzelfstandige woonruimte (kamer- of etageverhuur) is er een wettelijke maximale huurprijs en een maximale huurverhoging. Met een door de overheid opgestelde puntensysteem kan de verhuurder uitrekenen hoeveel hij maximaal aan ‘kale’ huur kan vragen. Op de website van de Huurcommissie zijn formulieren en tabellen te vinden waarmee de verhuurder het aantal punten en daarmee de maximale huurprijs kan bepalen.

Onderdelen die meetellen voor de huurprijs zijn onder andere:huurprijs – Oppervlakte van de niet gedeelde vertrekken – Oppervlakte van de gedeelde vertrekken – Verwarming – Eigen douche of bad, of gemeenschappelijk gebruik hiervan

Extra voorzieningen: – Thermostatische knoppen op de CV. – Gemeenschappelijke buitenruimte – Fietsenberging

Daarnaast zijn er ook weer aftrekpunten die het puntentotaal beïnvloeden. In totaal kunnen er niet meer punten worden afgetrokken dan 50% van alle positieve punten.

Als je snel wilt uitrekenen wat de maximale ‘kale’ huurprijs is, heeft de Huurcommissie op haar website een Huurprijscheck. Met deze check, kan zowel de verhuurder, maar ook de huurder uitrekenen of er een correcte huurprijs wordt gevraagd. Voor studenten is er een soortgelijke controle mogelijkheid op een website van deLandelijke Studenten Vakbond.

Ik ben het niet eens met de huurprijs, wat nu?

Heb je nou het aantal punten van jouw kamer gecontroleerd met een van bovenstaande rekenmethoden en kom je tot de conclusie dat de maandelijkse huur te hoog is. Dan kan je de verhuurder vragen om een verlaging van de huur op grond van de puntentelling. Mocht de verhuurder daar bezwaar tegen hebben, of niets van zich laten horen, dan kan je een verzoekschrift indienen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie zal dan onderzoeken of jouw claim terecht is. Een modelbrief voor de huursverlaging en het verzoekschrift kan je vinden op onze download pagina (download 10 en 11).

Het Huurmijnkamer team je in ieder geval veel succes met het vinden van geschikte woonruimte of een geschikte huurder. In ieder geval weet je nu of de huur correct is.

Norbert van Wijk (6 Posts)

Norbert van Wijk is de bedenker van de mobiele applicatie 'Huurmijnkamer' en de oprichter en beheerder van de website Huurmijnkamer.nl. " Ik geloof in eerlijke kansen voor iedereen en ik hoop dat men door het gebruik van mijn app op een makkelijke manier woonruimte kan vinden of kan aanbieden. Zonder dat dit kapitalen hoeft te kosten. " De slogan is dan ook niet voor niets : De makkelijkste manier om woonruimte te (ver)huren!


Comments for this article (1)

  • sannie says:

    Ik heb een huis gehuurd samen met een aantal vriendinnen via vastgoedbeschermer Doordat dit bedrijf huizen en panden verhuurd die leegstaan scheelt dit heel veel in de huurprijs. De verhuurder is blij omdat het pand bewoond blijft. En ik omdat ik een woonruimte heb. Helaas is dit wel van tijdelijke aard maar ik moet zeggen alles word netjes contractueel vastgelegd dus geen verrassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *